06 ΙΟΥΛ 2022

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Φράνσις Φουκουγιάμα κατέθεσαν τις απόψεις τους στο συνέδριο του Economist για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενεργειακή αγορά και την παγκόσμια οικονομία

Ο κορυφαίος πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Stanford Φράνσις Φουκουγιάμα ήταν την Τρίτη 5 Ιουλίου ο συνομιλητής του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της MYTILINEOS Ευ. Μυτιληναίου στο συνέδριο του Economist. Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση, την οποία συντόνισε ο διπλωματικός συντάκτης του Economist Ντάνιελ Φράνκλιν, κινήθηκε γύρω από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. «Αυτός ο πόλεμος δεν αφορά την Ουκρανία ή την επέκταση του ΝΑΤΟ. Αφορά την ευρωπαϊκή τάξη που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου» τόνισε ο κ. Φουκουγιάμα.

Ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε περισσότερο στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η ασφάλεια εφοδιασμού δεν ήταν για χρόνια προτεραιότητα για τη Γηραιά Ήπειρο, με αποτέλεσμα σήμερα να απειλείται τόσο από τη μείωση των ροών, όσο και από την αύξηση των τιμών.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η Ευρώπη πίεσε για πολιτικές βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης χωρίς να αξιολογήσει αν μπορούν να τις αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες, με την ύφεση και τον πληθωρισμό να απειλούν σήμερα την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αναφορικά με τις κινήσεις της MYTILINEOS, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει προνοήσει και έχει κλείσει τις απαραίτητες ποσότητες LNG που χρειάζεται και για το 2023 και πρόσθεσε ότι προμηθεύεται φυσικό αέριο και μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Προειδοποίησε ωστόσο, ότι οι τιμές του καυσίμου θα είναι υψηλές, μέχρις ότου αυξηθούν οι διεθνείς ποσότητες του υγροποιημένου φυσικού αερίου, κάτι που μπορεί να γίνει σε 2-3 χρόνια.

Επιπλέον, η εταιρεία προνοεί και για το μέλλον με επενδύσεις τόσο στην «πράσινη» ενέργεια όσο και στην αποθήκευσή της.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι και οι Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα και οι ελληνικές εταιρείες θα είναι εκεί για να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Αλλαγή συγκατάθεσης για Cookies Ανάκληση συγκατάθεσης για Cookies